onsdag, november 01, 2006

Sparsamhet är en dygd?

Iggy Pop: Mass Production

Huvva vad det var kallt ute idag!
Jag skulle gå till jobbet, men efter några meter kom jag fram till att jag hade alldeles för lite kläder, så jag bestämde mig för att vända om, gå till närbutiken för att köpa mat och sedan gå hem igen.
Fast jag oftast brukar gnälla om att jag inte trivs som forskare, så måste jag ju säga att en stor fördel med den sysslan är att man kan lika bra jobba hemifrån. Speciellt som jag nu har lärt mig att koppla upp mig mot universitetets server och komma åt mina filer hemifrån.

Hem återvände jag alltså. Skrämd av kylan (det var ca -3 grader, men blåsten hade kylfaktor på -16 grader) gick jag ner i förrådet för att hämta min dunjacka och mina vinterstövlar. Och plötsligt när jag stod där och grävde fick jag ett oväntat anfall av städmani! Jag slet ut alla grejer och omorganiserade hela förrådet. Hittade gamla akvarieprylar, 80-talskläder, Barbie-dockor (eller Sindy hette de väl...), jäskärl för vin (gjorde vin själv några gånger för ett 10-tal år sedan), slalomskidor jag använt typ 2 ggr i slutet av 80-talet, alldeles för långa längdskidor och allt möjligt annat mer eller mindre onödigt. Det onödigaste var i alla fall en säck med trasor som jag tänkt väva trasmatta av nån gång. De ska jag nog slänga bort i alla fall.

Jag är väldigt dålig på att slänga bort saker, jag tänker alltid att kanske jag kommer att ha använding av dem i framtiden. Måste ha fått det efter min far - han sparade till och med på tomma tejprullar... =) Mina föräldrar som var uppvuxna i krigs- och efterkrigstidens Finland var nog experter på sparsamhet. Mamma är otroligt bra på att laga mat på rester och resternas rester - och utan att man får känslan av att äta samma mat flera dar i sträck. Det är förmodligen något man bara måste lära sig när tiderna var knappa. Och hon köper sällan disktrasor - det är gamla t-shirts ju bra för. Det tyckte jag var lite pinsamt när jag var barn. Men nu har jag insett att det ju är smart recycling - och har även själv börjat återanvända kläder som städtrasor och skoputsdukar.

Ikväll blir det Rome - jippii!

2 kommentarer:

Mie*, Absolut Guldkant sa...

Jomen visst är det bra att spara men med måtta;-) Prylar från 80-talet har för länge sen fått åka för mig (men mannen sparar gärna däremot)... Ha en mysig halloween!

Anne sa...

Jag har sparat endel 80-talskläder i fall jag nån gång skulle tex gå på fest med 80-talstema. Och det har jag gjort, så det var helt bra att jag sparat några mycket tidstypiska plagg. AXELVADDAR!