onsdag, november 07, 2007

Nu har det hänt här också

Man har ju titt som tätt fått läsa om skolmassakrer i USA. Jag har aldrig tvivlat på att det någonsin skulle kunna hända här i Finland. Det har ju bara varit en fråga om när det sker. Ungarna verkar ju må dåligt, och det ägs en massa vapen i Finland. Mestadels jaktvapen, förmodar jag, men när det slår slint i skallen används ju dessa lika väl mot människor som vilt. Dessutom har det skett knivhuggningar på skolor mer än en gång. Så ingredienserna för rejäla tragedier har funnits redan länge.

En 18-årig kille i Tusby har alltså skjutit åtminstone fyra personer i en gymnasieskola, och enligt nyheterna lär rektorn ha avlidit.

På olika diskussionsforum undras det nu hur i all världen detta kan hända i Finland, men jag är inte alls förvånad. Man ska inte tro att vi lever inbäddade i bomull och att inget ont kan hända. Let's face it: världen blir hela tiden tokigare och tokigare. Vad kan man göra för att stoppa vansinnet?

Helsingin Sanomat berättar för övrigt att detta faktiskt inte är första gången det skjuts på en finsk skola, 1989 lär en 14-årig kille ha skjutit två klasskamrater. Det vet jag sen inte om det var någon som avled den gången.

Inga kommentarer: